WOZ-waarde van mijn woning opvragen: Hoe doe ik dat?

Een huis in Nederland waarover de WOZ-waarde opgevraagd zou kunnen worden.

Heb je een eigen woning, of ben je van plan een eigen woning te gaan kopen? Dan is het handig om de WOZ-waarde op te vragen. De WOZ-waarde bepaalt namelijk onder andere de hoogte van jouw gemeentelijke belastingen. Maar hoe vraag je de WOZ-waarde op?

De WOZ-beschikking

Wanneer je op 1 januari eigenaar of huurder van een woning bent, ontvang je jouw WOZ-beschikking automatisch per post. De gemeente stuurt de WOZ-beschikking rond vanaf februari. Wanneer je na 1 januari eigenaar of huurder van een woning bent geworden, dan ontvang je deze niet.

Het opvragen van de WOZ-waarde

Wanneer je geen WOZ-beschikking ontvangt, kun je alsnog de WOZ-waarde van jouw woning opvragen. Dit kan op meerdere manieren.

Zo kun je ervoor kiezen om contact op te nemen met de gemeente waarin de woning zich bevindt. De gemeente is verantwoordelijk voor het bepalen van de WOZ-waarde en heeft hiermee te allen tijde inzicht in deze waardes. 

Je kunt er ook voor kiezen om online op zoek te gaan naar de WOZ-waarde van je woning. De Rijksoverheid heeft hier een online portaal voor opgericht: het WOZ-waardeloket. Op deze pagina kun je door middel van je postcode en huisnummer de WOZ-waarde van jouw woning opvragen

Conclusie

Wanneer je op 1 januari eigenaar of huurder bent van een woning, hoef je de WOZ-waarde van jouw woning niet op te vragen. Deze verstuurt jouw gemeente je vanaf februari automatisch per post. Wanneer je later dan 1 januari eigenaar of huurder van een woning bent geworden, kun je de WOZ-waarde opvragen bij de gemeente of kun je deze online opzoeken via het WOZ-waardeloket.