Overbieden per gemeente: Hoeveel wordt er overboden in 2024?

Overbieden per gemeente blog afbeelding

Hoewel het aantal overbiedingen per gemeente sinds 2022 weer minder leek te worden, zien we nu dat er weer steeds vaker wordt overboden. Afgelopen kwartaal werd er zelfs in meer dan de helft van de gevallen overboden (55,6%), en ook het bedrag waarmee wordt overboden neemt weer toe.

Percentage overbiedingen per kwartaal

Overbieden per gemeente: Een wisselend beeld

Hoewel de landelijke trend duidelijk een stijging in overbiedingen laat zien, zijn er aanzienlijke verschillen per gemeente. In sommige gemeenten wordt fors boven de vraagprijs geboden, terwijl in andere gemeenten juist sprake is van onderbiedingen. Als we kijken naar het overbieden per gemeente zien we dan ook een interessant inzicht in de lokale huizenmarkten.

Hoeveel wordt er gemiddeld over-onderboden kaart Nederland

Gemeenten met de hoogste overbiedingen

Gemeenten met de hoogste overbiedingen
In een aantal gemeenten is het overbieden sterk toegenomen. De koplopers wat betreft overbieden per gemeente zijn:

  1. Opmeer: +13%
  2. Nieuwegein: +8%
  3. IJsselstein: +8%
  4. Utrecht: +8%
  5. Diemen: +7%

Deze cijfers illustreren dat in deze gemeenten de vraag naar woningen aanzienlijk hoger is dan het aanbod, wat resulteert in een agressievere biedingsstrategie van kopers.

Gemeenten met de meeste onderbiedingen

Aan de andere kant van het spectrum zien we gemeenten waar onderbieden meer voorkomt. De volgende gemeenten hadden de hoogste percentages onderbiedingen:

  1. Ameland: -11%
  2. Sluis: -7%
  3. Laren: -3%
  4. Achtkarspelen: -3%
  5. Rozendaal: -3%

Bekijk hier de interactieve kaart van Nederland met over-/ onderbiedingen

Conclusie

Als we kijken naar het overbieden per gemeente zien we dat de huizenmarkt in Nederland allesbehalve uniform is. Terwijl in het eerste kwartaal van 2024 meer dan de helft van de kopers bereid was om boven de vraagprijs te bieden, zijn er grote lokale verschillen. Gemeenten zoals Opmeer en Nieuwegein zien significant hogere overbiedingen, terwijl in gemeenten als Ameland en Sluis juist onder de vraagprijs wordt geboden.

Deze lokale verschillen onderstrepen het belang van lokale kennis en strategie bij het kopen of verkopen van een woning in Nederland. In een steeds competitievere markt is het cruciaal voor kopers en verkopers om goed geïnformeerd te zijn over woningwaardetrends om de beste beslissingen te kunnen nemen. Bestel daarom het Homematrix Woningwaarderapport om volledig op de hoogte te zijn van de huidige woningwaarden.