Overbieden keert terug in Nederlandse woningmarkt: Meer dan de helft van de transacties boven vraagprijs verkocht

Overbieden in de woningmarkt afbeelding

Overbieden is weer helemaal terug, zo blijkt uit onze nieuwste kwartaalcijfers. De trend van overbieden was tot de tweede helft van vorig jaar nog drastisch aan het afnemen. Van Q2 2022 tot en met Q2 2023 werd er steeds minder vaak en minder veel overboden. Sinds het afgelopen kwartaal is echter te zien dat weer meer dan de helft van de transacties wordt overboden (55,6%), en ook het percentage waarmee wordt overboden neemt weer toe.

Een grafiek met het percentage van overbiedingen per kwartaal in Nederland

De dip die sinds 2022 zichtbaar was, lijkt volledig te zijn verdwenen. De meest recente cijfers van 2024 laten zien dat er in maar liefst 55,6% van de gevallen wordt overboden. “Er is in Nederland al langere tijd een kwalitatief woningtekort,” vertelt Luke Liplijn, CEO Matrixian. “Er worden nauwelijks nieuwe wooneenheden gebouwd, de rente stabiliseert en de lonen stijgen. Het aantal overbiedingen in Nederland zal hierdoor verder oplopen en ook het gemiddelde bedrag dat overboden wordt neemt toe.”

Een grafiek met hoeveel procent er per kwartaal is overboden

Overbieden per gemeente

Op de kaart van Nederland is per gemeente te zien hoeveel er in Q1 gemiddeld is onder- of overboden. De interactieve versie is hier te vinden. Uit de data blijkt dat het aantal overbiedingen weer toeneemt vergeleken met het laatste kwartaal van 2023. Gemiddeld zijn de overbiedingen 2% van de vraagprijs. De laatste keer dat het boven dit percentage lag was in het laatste kwartaal van 2022.

De hoogte percentages overbiedingen zijn te vinden in de volgende gemeenten:

  1. Opmeer: +13%
  2. Nieuwegein: +8%
  3. IJsselstein: +8%
  4. Utrecht: +8%
  5. Diemen: +7%

De gemeenten met de grootste onderbiedingen zijn:

  1. Ameland: -11%
  2. Sluis: -7%
  3. Laren: -3%
  4. Achtkarspelen: -3%
  5. Rozendaal: -3%
Een kaart die laat zien hoeveel er gemiddeld wordt overboden en onderboden in Nederland

Over het onderzoek

Voor deze analyse hebben we gebruikgemaakt van de meest recente data van woningtransacties in Q1 2024. De percentages geven het gemiddelde verschil aan tussen de vraagprijs en de uiteindelijke transactieprijs per gemeente. Dit onderzoek biedt een gedetailleerd overzicht van overbieden per gemeente en hoeveel overbiedingen er plaatsvinden in de huidige markt.

Weten wat uw huis waard is? Ontdek het direct met het Woningwaarderapport!