Heb je onlangs ontdekt dat de WOZ-waarde van jouw huis of appartement te hoog is ingeschat? Geen paniek! In deze blog geven we je alle benodigde informatie en een concreet stappenplan om in bezwaar te gaan tegen jouw WOZ-waarde.
Wat is de WOZ-waarde?
De WOZ-waarde is de door de gemeente geschatte waarde van jouw woning en wordt gebruikt om te bepalen hoeveel belasting je zult moeten betalen. Omdat deze waarde gebaseerd is op een schatting, kan het voorkomen dat de waarde hoger of lager uitvalt dan dat jij in eerste instantie had verwacht. Vooral een te hoog ingeschatte WOZ-waarde kan vervelende gevolgen hebben. Denk je dat de WOZ-waarde van jouw woning te hoog is ingeschat? Lees dan vooral verder.
De nadelen van een te hoog ingeschatte WOZ-waarde
Zoals je eerder al kon lezen, heeft de WOZ-waarde van jouw woning invloed de hoeveelheid belasting die je moet betalen. Het heeft onder andere invloed op de erfbelasting, het eigenwoningforfait en de waterschapsbelastingen. Wanneer je WOZ-waarde te hoog is ingeschat, zul je meer belasting moeten betalen dan wat eigenlijk nodig is.
Wat te doen bij een te hoog ingeschatte WOZ-waarde?
Om te voorkomen dat je straks onnodig veel belasting betaalt, kun je in bezwaar gaan tegen de vastgestelde WOZ-waarde bij jouw gemeente.
Hier kun je het volgende stappenplan voor aanhouden:
1. Ontvang jouw WOZ-aanslagbiljet
Je ontvangt jaarlijks tussen januari en maart de WOZ-waarde van jouw woning van de gemeente waarin je woonachtig bent. Na ontvangst heb je 6 weken de tijd om in bezwaar te gaan tegen de vastgestelde WOZ-waarde.
2. Zorg voor een goede onderbouwing van jouw bezwaar
Wanneer je in bezwaar wil gaan tegen de vastgestelde WOZ-waarde, is het van belang om je bezwaar goed te onderbouwen. Zo vergroot je de kans dat jouw bezwaar wordt goedgekeurd en je WOZ-waarde wordt herzien. Mogelijke bezwaren zijn: foutieve (plaats)beschrijvingen of onnauwkeurige data van jouw woning in het aanslagbiljet.
Een sterke manier om jouw bezwaar te onderbouwen is het vergelijken van jouw WOZ-waarde met dat van woningen in de omgeving. Deze informatie kun je gemakkelijk inzichtelijk krijgen door het aanschaffen van een WOZ-rapport.
3. Schrijf een bezwaarbrief
De bezwaarbrief is een belangrijk onderdeel van het proces. Hierin moeten alle redenen van het bezwaar goed worden geformuleerd en opgesomd. Het is belangrijk dat je hierin óók de proceskosten terug eist na goedkeuring van het bezwaar. Op zoek naar een voorbeeld bezwaarbrief? Deze is bijgesloten bij ons WOZ-rapport.
4. Dien jouw bezwaar in bij de gemeente
Op de website van jouw gemeente kun veelal eenvoudig online jouw bezwaar indienen. Indien dit niet het geval is, kan de bezwaarbrief inclusief het bewijsmateriaal via de post worden opgestuurd. In dit geval informeert de gemeente hierover op haar website.
5. Ontvang je WOZ uitslag
Binnen het kalenderjaar wordt jouw WOZ bezwaar afgehandeld. In het geval dat jouw bezwaar is afgewezen, kun je in hoger beroep gaan. Dit kan een keer per jaar. Let wel, de proceskosten zijn dan wél voor eigen rekening.
Het belang van een goed onderbouwd bezwaarschrift
Zoals eerder te lezen viel, is het belangrijk om je bezwaar goed te onderbouwen. Dit vergroot namelijk de kans dat jouw bezwaar wordt gehonoreerd en je WOZ-waarde daadwerkelijk wordt aangepast.
Een uitgebreid WOZ-rapport kan je helpen bij het onderbouwen van je bezwaar. Naast de openbaar inzichtelijke informatie, bevat deze rapportage namelijk:
- jouw WOZ-waarde op basis van recente AVM waarde, geïndexeerde referentie transactie- en WOZ-waardes, en
- 6 WOZ-waardes van referentiewoningen uit jouw buurt.
Verder bevat het rapport twee handige hulpmiddelen, namelijk:
- een voorbeeld bezwaarbrief, en
- een verwijs nota terugvordering eventuele proceskosten
Aan de slag met jouw bezwaarschrift? Bestel jouw WOZ-rapport hier.