WOZ bezwaar maken: Dit moet u weten

In de periode januari tot en met maart ontvangt u de jaarlijkse WOZ-beschikking, een document dat niet alleen financiële gevolgen heeft maar ook kansen biedt om kritisch naar de vastgestelde WOZ-waarde te kijken. Als huiseigenaar vormt dit een cruciaal moment, aangezien de WOZ-waarde de basis vormt voor diverse belastingen en heffingen. Als u het niet eens bent met deze waardebepaling heeft u gelukkig de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen. Voordat u echter begint met WOZ bezwaar maken, zijn er enkele belangrijke zaken die u moet weten. We zetten ze op een rijtje:

Tijdsbestek van 6 weken

Bent u het niet eens met de WOZ-waarde op uw WOZ-beschikking? Dan kunt u WOZ bezwaar maken. Houd er echter rekening mee dat dit binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking moet. Wacht daarom niet te lang. Na deze periode vervalt uw recht om bezwaar te maken.

Een juiste onderbouwing

Het indienen van een succesvol bezwaar vereist een gedegen onderbouwing. Gebruik het Homematrix WOZ-rapport om een eerlijke waarde van uw huis aan te tonen. Dit rapport biedt een solide beargumentering met feiten en cijfers, gebaseerd op recente verkopen van vergelijkbare woningen in uw buurt. Daarnaast is het essentieel om mogelijke fouten op het aanslagbiljet te identificeren, zoals foutieve (plaats)beschrijvingen of onnauwkeurige beschrijvingen van het pand.

Een effectieve bezwaarbrief

Om uw WOZ bezwaar effectief te presenteren, is het raadzaam een goed gestructureerde bezwaarbrief te schrijven. Hier vind u een voorbeeldbrief die u kunt gebruiken voor het indienen van uw bezwaar.

Zelf bezwaar maken is niet moeilijk

Er wordt weleens de indruk gewekt dat zelf bezwaar maken ingewikkeld is, maar niets is minder waar. Bezwaar maken is geen ingewikkeld proces en kunt u eenvoudig zelf doen via de website van uw gemeente. Wilt u zelf WOZ bezwaar maken? Dan kunt u gebruik maken van het WOZ-rapport.

Liever uit handen geven?

Als het indienen van een bezwaar tegen de WOZ-waarde u ontmoedigt, overweeg dan gebruik te maken van gratis dienstverleners. Zij staan klaar om u te helpen bij het proces. Klik hier om uw bezwaar te laten indienen.

Het is van belang dat u zich bewust bent van bovenstaande feiten voordat u uw WOZ-bezwaar indient. Door goed geïnformeerd te zijn vergroot u de kans op een succesvol bezwaar en voorkomt u onnodige kosten. Maak gebruik van de beschikbare middelen en neem zelf de regie over uw WOZ-beschikking.