Iedere woning in Nederland wordt door de gemeente voorzien van een WOZ-waarde. Maar wat houdt deze waarde precies in, en hoe check je jouw WOZ-waarde? Je leest het in deze blog.
Wat is de WOZ-waarde?
De WOZ-waarde is de waarde van een onroerend goed zoals vastgesteld door de gemeente. Deze waarde is belangrijk omdat deze wordt gebruikt om onder andere de hoogte van de onroerendezaakbelasting (ozb) te bepalen. Je hebt dus zelf belang bij een zo realistisch mogelijke waarde. Maar hoe kun je de huidige WOZ-waarde van jouw woning checken?
WOZ-waarde checken
Je kunt gemakkelijk achter de huidige WOZ-waarde van jouw woning komen. Dit kan op een aantal manieren
1) Via de gemeente
Allereerst kun je ervoor kiezen om contact op te nemen met de gemeente waarin je woonachtig bent. Iedere gemeente kent een afdeling die zich bezighoudt met de WOZ-waarde, zij kunnen je meer vertellen over de waarde van jouw woning.
2) WOZ-waardeloket
Het WOZ-waardeloket is een publieke database vanuit de Rijksoverheid waarin de WOZ-waarde van iedere woning in Nederland terug te vinden is. Hier voer je eenvoudig jouw adres in waarna je inzicht zult krijgen in de meest recente WOZ-waarde en de 7 eerdere WOZ-waardes.
3) WOZ-beschikking
De meest recente WOZ-waarde ontvang je in jouw WOZ-beschikking. Deze ontvang je vanzelf - ergens tussen januari en maart - per post. Houd dus je brievenbus in de gaten.
4) WOZ-waarderapport
Met een WOZ-rapport kun te allen tijde jouw actuele effectieve WOZ-waarde in terugvinden. Naast de actuele WOZ-waarde, vind je hierin tevens de WOZ-waarde die Homematrix aan jouw woning zou toekennen gebaseerd op de AVM (Automated Valuation Model) waarde, geïndexeerde referentie transacties en referentie WOZ-waardes uit jouw buurt. Hiermee controleer je direct of jouw WOZ-waarde niet te hoog of te laag is ingeschat door jouw gemeente.
Op deze vier manieren check je eenvoudig zelf jouw WOZ-waarde. Maar wat als je erachter komt dat jouw WOZ-waarde te hoog is ingeschat? Je zult dan tenslotte onnodig meer belasting gaan betalen…
Bezwaar op jouw te hoog ingeschatte WOZ-waarde
Wanneer je denkt dat jouw WOZ-waarde te hoog is ingeschat, kun je in bezwaar gaan bij jouw gemeente. Dit kan helaas niet op ieder gewenst moment. Je dient jouw bezwaarschrift namelijk binnen 6 weken na de dagtekening van de ontvangen WOZ-beschikking in te dienen.
Om in bezwaar te gaan is het belangrijk om voldoende informatie over jouw woning en woningen in de buurt te verzamelen. Hiermee kun je jouw bezwaar namelijk gaan onderbouwen.
Hoe je dit doet en hoe je jouw bezwaar in kunt dienen lees je in deze blog.