Als u twijfelt over de juistheid van uw WOZ-waarde is het belangrijk om te weten dat u niet machteloos staat. In Nederland hebben consumenten na ontvangst van hun WOZ-waarde namelijk zes weken de tijd om bezwaar aan te tekenen. En het goede nieuws is dat u dit helemaal zelf kunt doen met behulp van het WOZ-rapport. In dit artikel leggen we uit waarom het goed is om zelf bezwaar te maken.
Waarom zelf bezwaar maken?
- Transparantie en controle: Zelf bezwaar maken geeft u volledige controle over het proces en de mogelijkheid om de voortgang op de voet te volgen. Dit resulteert in meer transparantie en verzekert u ervan dat er geen onnodige stappen worden genomen.
- Kennisvergroting: Zelf bezwaar maken kan ook een leermoment zijn. Het stelt u in staat om meer te leren over de WOZ-waardering en het vastgoedproces, wat u in de toekomst kan helpen bij vergelijkbare situaties.
Zelf bezwaar maken tegen de WOZ-waarde
Als u besluit om zelf bezwaar te maken kan het WOZ-rapport een handige tool zijn. Dit rapport bevat de werkelijke marktwaarde van uw woning, grondig onderbouwd met uitgebreide woninginformatie over vergelijkbare woningen in uw omgeving. Het kan een waardevol instrument zijn om aan te tonen dat de huidige WOZ-waarde niet in lijn is met de werkelijke marktwaarde van uw woning. Volg de volgende stappen om uw bezwaar in te dienen:
- Wacht op uw WOZ-aanslagbiljet: U ontvangt dit tussen januari en maart. Na ontvangst heeft u 6 weken de tijd om bezwaar te maken.
- Onderbouw uw bezwaar: Gebruik ons WOZ-rapport en controleer eventuele aanslagbiljetfouten, zoals foutieve (plaats)beschrijvingen of onnauwkeurige informatie over het pand.
- Schrijf een bezwaarbrief: Gebruik onze voorbeeld bezwaarbrief en vul de benodigde informatie in.
- Dien het bezwaar in bij uw gemeente: Op de website van uw gemeente kunt u digitaal uw bezwaar indienen. Gebruik hiervoor de bezwaarbrief en voeg het Homematrix WOZ-rapport als bijlage toe.
- Ontvang uw WOZ-uitslag: Binnen het kalenderjaar wordt u door uw gemeente op de hoogte gebracht.