Vandaag is het voor starters helaas niet altijd een makkelijke opgave om een huis te kopen. Je hebt geen koophuis wat je met overwaarde kan verkopen, zit vaak nog niet aan de top van jouw salarismogelijkheden en soms zit je ook nog in de knel met een studieschuld.
Maar niet gevreesd, een woning kopen als starter is zeker niet onmogelijk, dus geven wij je een aantal tips die helpen met kopen van een huis als starter.
Als eerste is het belangrijk dat je inzichtelijk maakt wat je financiële situatie is. Wat houd je over na aftrek van je vaste lasten en hoeveel zou je kunnen lenen.
Heb ik eigen geld nodig voor een koopwoning?
Naast het afsluiten van een hypotheek, komen er nog wat andere kosten bij de aankoop van een huis kijken. Denk aan de kosten koper zoals notaris- en taxatiekosten. Heb je geen eigen geld wat je kan inbrengen? Dan kan je hier een lening bij je ouders of bij de bank voor afsluiten. Je ouders mogen tot 31 december 2022 € 100.000 belastingvrij schenken voor de aankoop of verbouwing van een huis, de zogenoemde ‘’jubelton’’. Per 1 januari 2023 wordt dit bedrag verlaagd tot €27.231. Vanaf 1 januari 2024 wordt deze helemaal afgeschaft. Daarnaast is het ook mogelijk een lening af te sluiten bij de bank, maar houd in je achterhoofd dat je maandelijkse lasten een stuk hoger worden.
Stel je wensenlijst op
In de loop der jaren heb je hoogstwaarschijnlijk een wensenlijstje opgesteld die gedurende de tijd steeds uitgebreider werd. Logisch, maar probeer als starter niet té kieskeurig te zijn met het kopen van je eerste huis. Merendeel van de mensen heeft met de aanschaf van hun starterswoning niet in gedachten dit huis voor de rest van hun leven aan te houden. Ga kritisch door je wensenlijst heen en neem enkel de belangrijkste punten mee in je beslissing.
Ga je voor nieuwbouw of bestaande bouw?
Een nieuwbouwproject heeft geen overbiedingen of onverwachte kosten. Maar wees ervan bewust dat je dubbele maandlasten krijgt vanaf het moment dat het project in aanbouw gaat. Het kopen van een ‘kluswoning’ brengt als voordeel mee dat de aankoopprijs van het huis aanzienlijk lager is dan bij een instapklare woning. Voordeel hiervan is dat je bij de bank een bouwdepot kan aanvragen, waarbij de bank een lening verstrekt voor het verbouwen van je huis.
Verbreed je horizon
Je woont al jaren in de stad en je wilt deze eigenlijk niet verlaten. Toch is het verstandig om je zoekgebied uit te breiden en open te staan voor andere gebieden. Oriënteer je goed en maak uitstapjes naar nabijgelegen buurten.
Schakel een aankoopmakelaar in
Een aankoopmakelaar ondersteunt je in het proces bij de aankoop van je eerste woning. De aankoop van je eerste woning is niet niks en er komt veel bij kijken. Het is fijn om een onafhankelijke adviseur naast je te hebben die overal van op de hoogte is.
Voer een onderbouwd bod uit
Hoewel zowel het aantal overbiedingen als de mate van overbieden sterk is afgenomen, is een goed bod uitbrengen niet eenvoudig: je wilt niet te veel spaarcenten kwijt, maar wil de woning natuurlijk ook niet verliezen aan een hogere bieder. Gelukkig kan je een goed bod uitbrengen met behulp van een woningwaardetaxatie. Niet gevreesd! Je hoeft niet een dure taxateur in te huren en tijd te verliezen met een locatiebezoek, je kunt nu ook eenvoudig online een gedetailleerde woningwaarde inschatting bestellen. Met ons woningwaarderapport ontvang je een nauwkeurige waardeschatting, recente verkoopprijzen van 6 referentiewoningen in de buurt en bouwtechnische informatie. Zo heb je gelijk een streepje voor op jouw mededingers.
Kortom, de aanschaf van je starterswoning is een intensief proces, maar zeker geen onhaalbare kaart! Neem goed de tijd om je te informeren en na te gaan wat voor jouw situatie haalbaar is.