Wanneer kan ik mijn WOZ-waarde verwachten in 2024?

A residential house with a car parked in front, showcasing a typical suburban setting.

De WOZ-waarde is een belangrijke factor bij het bepalen van belastingen en heffingen voor huiseigenaren in Nederland. Deze waarde wordt jaarlijks vastgesteld door de gemeente en heeft invloed op de hoogte van onder andere de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelasting. Veel mensen vragen zich af wanneer ze de WOZ-waarde voor het komende jaar kunnen verwachten. In dit artikel leggen we uit wanneer u de WOZ-waarde kunt verwachten en waar u op moet letten.

Wat is de WOZ-waarde?

De Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) verplicht gemeenten om jaarlijks de waarde van alle onroerende zaken in hun gemeente vast te stellen. Dit omvat onder andere woningen, bedrijfspanden en grond. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor verschillende belastingen en heffingen, waaronder de OZB, de waterschapsbelasting en de inkomstenbelasting (box 3). Het is daarom belangrijk dat deze waarde nauwkeurig en rechtvaardig wordt vastgesteld.

Wanneer wordt de WOZ-waarde vastgesteld?

De WOZ-waarde wordt jaarlijks vastgesteld door de gemeente. Tussen januari en maart ontvangt u deze middels een officiële brief (de WOZ-beschikking), waarop de geschatte waarde van uw huis staat vermeld. Dit bedrag komt overeen met de waarde die de gemeente heeft vastgesteld op 1 januari van het voorgaande jaar.

Wat te doen bij twijfel over de WOZ-waarde?

Het is belangrijk om de WOZ-beschikking goed te controleren zodra u deze ontvangt. Als u twijfels heeft over de juistheid van de WOZ-waarde, kunt u bezwaar maken bij de gemeente. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u denkt dat de waarde te hoog is vastgesteld, wat kan leiden tot hogere belastingen. Om bezwaar te maken dient u binnen zes weken na ontvangst van de beschikking een bezwaarschrift in te dienen.

Het is verstandig om bij twijfel over de WOZ-waarde het WOZ-rapport te raadplegen. Hierin staat de werkelijke waarde van uw vastgoed, waardoor u kunt bepalen of het zinvol is om in beroep te gaan. Middels een voorbeeldbrief kunt u dan gemakkelijk zelf uw bezwaar indienen. De kosten hiervan kunt u terugvorderen bij de gemeente. 

Conclusie

De WOZ-waarde die u in 2024 ontvangt komt overeen met de waarde die de gemeente heeft vastgesteld op 1 januari 2023. U kunt deze WOZ-beschikking in de eerste drie maanden van 2024 in uw brievenbus verwachten. Het is belangrijk om de beschikking goed te controleren en bij twijfel over de juistheid van de waarde tijdig bezwaar te maken. Een accurate WOZ-waarde is van groot belang, omdat deze van invloed is op de hoogte van diverse belastingen en heffingen. U kunt eenvoudig zelf uw bezwaar indienen middels het WOZ-rapport.

Een mockup afbeelding voor het WOZ-Rapport.

Behoefte aan een onafhankelijke WOZ-waarde?

Ontvang een eerlijke WOZ-waarde van uw woning, gebaseerd op een grondige data-analyse en de meest vergelijkbare referentieverkopen in uw buurt.

WOZ Rapport aanvragen