Matrixian lanceert Desktoptaxatie: snel en voordelig woningen taxeren zonder fysieke taxatie

A man and woman sitting at a table with a laptop, working together on a project.

Amsterdam, 1 augustus 2023 - Matrixian, het toonaangevende data- en AI-bedrijf in de vastgoedsector kondigt de lancering aan van hun nieuwste dienst: de Desktoptaxatie. Deze innovatieve service wordt vanaf 1 september 2023 aangeboden via het nog te lanceren consumentenlabel Homematrix. Het maakt gebruik van menselijke- en kunstmatige intelligentie om een breed publiek geautomatiseerde en volledige taxatierapporten van woningen te bieden, zonder dat hiervoor een fysieke inspectie door een taxateur nodig is.

Matrixian staat bekend om het leveren van uitgebreide en nauwkeurige vastgoeddata-services aan bedrijven en professionals. Met de introductie van de Desktoptaxatie breiden ze hun diensten uit om ook particuliere woningeigenaren en potentiële kopers te bedienen. Binnenkort kan iedereen via Homematrix profiteren van een onafhankelijke waardebepaling van een huis. De ideale oplossing voor iedereen die snel, efficiënt en betaalbaar een woningtaxatierapport wenst.

Volledig automatisch taxatierapport

Matrixian beschikt over de meest uitgebreide vastgoeddatabase van Nederland, waarin ze voor elke woning ruim 600 kenmerken hebben verzameld uit verschillende bronnen. Door die schat aan gegevens met AI (kunstmatige intelligentie) te combineren, bepaalt de Desktoptaxatie binnen enkele seconden de waarde van een woning – volledig geautomatiseerd. Een lokale taxateur valideert de modelwaarde en selecteert vervolgens de best passende referentiewoningen. Hierna ontvangt de consument het volledige taxatierapport binnen 4 uur per e-mail. Daarin staat niet alleen de marktwaarde, maar ook een kadastrale kaart, bouwtechnische gegevens, het eigendomsbericht en informatie over het energielabel. 

Eenvoudig en erkend

Bij een traditionele taxatie komt een taxateur langs om de woningwaarde te bepalen. Dit duurt enkele dagen en kost gemiddeld tussen de €500 en €1000. Dankzij de uitgebreide woningdata van Matrixian is dat niet meer nodig. De benodigde woninginformatie kan nu automatisch binnen enkele seconden worden opgehaald, wat veel tijd en geld bespaart. De datakracht wordt vervolgens gecombineerd met de expertise van lokale taxateurs, die een cruciale rol spelen bij het beoordelen van de woningwaarde en het selecteren van de juiste referentieobjecten. Hiervoor werkt Matrixian nauw samen met een landelijk netwerk van taxateurs, waardoor de kracht van data en lokale vakkennis in één rapport samenkomen.

Matrixian respecteert en volgt de regels van de Europese Bankautoriteit (EBA) en het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). Mede dankzij de aanzienlijke voordelen die een Desktoptaxatie biedt, accepteren steeds meer hypotheekverstrekkers de innovatie – vooralsnog alleen bij aanvragen tot 90 procent van de aankoopprijs van een woning. Verschillende geldverstrekkers hebben al aangegeven om de Desktoptaxatiedienst van Matrixian te accepteren.

Klimaatrisico’s uitgebreid en landelijk in beeld

Als het op vastgoed aankomt, moet elke investering staan als een huis – letterlijk. Daarom is het belangrijk om bij waardebepalingen niet alleen naar het verleden, maar juist ook naar de toekomst te kijken. Daarbij spelen klimaatrisico’s een steeds grotere rol. De kans op zware regenval, storm of overstromingen heeft namelijk impact op waar en hoe je woont. Daarom is het klimaathoofdstuk geen bijlage, maar een vast onderdeel van Matrixian’s Desktoptaxatie.

Ook hiervoor put Matrixian uit de eigen extensieve database: het heeft voor iedere Nederlandse woning de klimaatrisico’s in kaart gebracht en onderverdeeld in omgevingsrisico’s en pandrisico’s. Deze informatie is cruciaal voor de woningwaardeberekening. Daarnaast bevat de Desktoptaxatie van Matrixian op termijn ook advies over verduurzamings- of waardeverhogende woninginvesteringen.

Voordelen desktoptaxatie voor consumenten

+ Prijs Desktoptaxatie is honderden euro’s goedkoper dan een reguliere taxatie

+ Snelheid Het woningwaarderapport is binnen vier uur klaar

+ Gemak Thuisblijven voor de taxateur? Dat hoeft niet meer!

Over Matrixian

Matrixian is een data- en AI-bedrijf dat partijen in de vastgoedsector – van hypotheekverstrekkers tot proptech-platforms – helpt met datagedreven woningwaarderingen, verduurzamingsvraagstukken en gerichte investeringen. Matrixian is gevestigd in Amsterdam en werkt voor klanten door heel Europa.

Homematrix fungeert als het platform dat deze waardevolle vastgoedinzichten toegankelijk maakt voor consumenten. Het gelooft dat goed geïnformeerde consumenten beter in staat zijn om weloverwogen beslissingen te nemen, vooral bij de aan- en verkoop van woningen. Daarom is het de taak van Matrixian om onafhankelijke woninginformatie te verschaffen die consumenten maximaal ondersteunt en diepgaand inzicht geeft in de werkelijke waarde van vastgoed.