WOZ-waarde steeg vorig jaar gemiddeld krap €12.000.

1 year ago · 1 MIN READ

Amsterdam - De WOZ-waarde steeg in 2017 in Nederland gemiddeld bijna €12.000 ten opzichte van 2016. Dat blijkt uit het onderzoek dat Homematrix.nl uitvoerde om erachter te komen wat de gemiddelde stijging en daling van WOZ-waardes per gemeente is. Blaricum kende daarbij de hoogste stijging en Oude Meer de grootste daling.

Uit het onderzoek van Homematrix.nl, een woningwebsite die woninginformatie inzichtelijk maakt voor consumenten, blijkt dat de WOZ-waarde in Nederland gemiddeld €11.841,- is gestegen ten opzichte van 2016. De gemiddelde WOZ-waarde in Nederland is nu €247.154,- per woning.

Homematrix.nl deed het onderzoek omdat de stijging en daling van WOZ-waardes menig woningeigenaar bezig houdt. Ieder jaar is het weer afwachten wat de WOZ-waardes doen en hoeveel minder of meer belasting er betaald moet worden. Daarom stelde Homematrix.nl een top 10 samen van de gemiddelde stijging en daling van WOZ-waardes per gemeente.

Hoogste stijgingen en grootste waardedaling De gemeente met de hoogste stijging is Blaricum met een stijging van €135.616,-. Een stijging van 27% ten opzichte van 2016, dat betekent een gelijkwaardige percentuele belastingstijging voor de bewoners van deze gemeente. Ook hoofdstad Amsterdam staat op de negende plek met een stijging van 18%. Oude Meer kende het afgelopen jaar de grootste daling van WOZ-waardes met een stijging van 21%.

Hoogste en laagste WOZ-Waarde De plaats met de hoogste WOZ-waarde is Bos en Duin met een gemiddelde waarde van meer dan 1 miljoen euro, om precies te zijn €1.036.511,- euro. Het Friese dorp Rohel heeft gemiddeld de laagste WOZ-waarde van €76.127,-.

Top 10 van gemeenten met de hoogste WOZ-waarde stijging in euro’s Schermafbeelding 2018-07-03 om 13.37.55.png

Top 10 van gemeenten met de grootste WOZ-waardedaling in euro’s Schermafbeelding 2018-07-03 om 13.43.40.png

Interpretatie van de dalingen of stijgingen. De WOZ-waarde verschilt van de marktwaarde, maar geeft wel een belangrijke woningwaarde indicatie. In sommige gemeenten vond een correctie plaats op een meer passende WOZ-waarde t.a.v. de echte woning waarden. Dit verklaart de soms forse stijging of daling van de WOZ-waarden per gemeente. Voor het hele overzicht van WOZ-waarden in Nederland per Gemeente klik je hier: https://bit.ly/2L0iqfU

Over Homematrix.nl

Homematrix is de onafhankelijke woninginformatie leverancier. Homematrix beschikt over de woninginformatie van ieder adres in Nederland en geeft actueel inzicht in de woningwaarde van iedere woning. Consumenten beschikken hiermee over betrouwbare informatie en besparen op advieskosten.

···

Redactie Homematrix